تندیسهای برهنه ی زنان از دوره ی ساسانی
سایت باستان شناسی حاجی آباد (نزدیکی داراب در استان فارس) دارای دو دسته تندیس پوشیده و برهنه است. نمونه ای از این تندیسهای پوشیده را می توانید در این پست ببینید. دو نمونه از تندیسهای نوع دوم، در شکل بالا نشان داده شده است. این دو تندیس به صورت نقش برجسته هایی بسیار بلند ساخته شده اند که حتی می توان آنها را مجسمه به حساب آورد. هر دو تندیس موهای آرایش شده ی خاصی دارند که از یک بخش کروی منگوله مانند در بالا تشکیل شده است. در زیر این بخش، سه ردیف موهای مرتب شده و آراسته به صورت بخشهای فر خورده و نیمه کروی قرار گرفته است. هر یک از دو تندیس سربند نوار مانندی بر پیشانی دارند که در وسط آن مهره ی بیضی شکلی وجود دارد. این سربند از دو سو به یک المان تزیینی لوزی شکل و برگ مانند ختم می شود. همچنین هر یک از تندیسها، دو گردنبند به گردن دارند.
در هر دو مجسمه تنها سینه ی سمت راست نمایان است و سینه ی سمت چپ با دست راست پوشیده شده است. دست چپ مجسمه نیز بخش تناسلی را پوشانده است. در اینجا نیز مانند تندیس پوشیده ی حاجی آباد، زانوی راست به حالت احترام کمی به جلو خم شده است.
منبع: مقاله ی مسعود آذرنوش با عنوان “Hajiabad and the Dialogue of Civilizations”در نخستین کنفرانس Ancient Greece and Ancient Iran, Cross-cultural Encounters ،نوامبر 2006، آتن، یونان.
زانوی راست برای ناز کردن خم شده نه برای احترام.
جالب بود.» زانوی راست به حالت احترام کمی به جلو خم شده است» یعنی چی؟ درست نفهمیدم من.
یه پسره تو دانشگاه ما همیشه موهاشو اینجوری درست میکنه. باید اینو بهش نشون بدم:)
در قدیم خم کردن اندک یک زانو به جلو ورژن بسیار خفیف تری از تعظیم بوده برای بانوان. در واقع یک نوع ادای احترام. در فیلم های اروپایی قدیمی هم این سنت وجود داره.
ایشاللا اون آقا پسر از هموطنان گرامی که نیست :دی !
سلام .این وبگگاه شماواقا زیباست و آموزنده .و اینجانب بسیار استفاده و لذت میبرم و واقعا بصورت حرفه ایکه من هم دوست دارم به هنر و تاریخ اعصار گذشته بوم پرداخته شده است.بنده ضمن تشکر تقاضا میکنم تداوم پیدا کند .با سپاس بیکران
سپاس از لطفت رحیم جان. سعی می کنم گذاشتن پست های جدید رو ادامه بدم.
خیلی جالب بود فقط خواستم اطلاغ بدم که عکس ها به علت داشتن کلمه nude ف ی ل ت ر شدن
ممنون سروش جان از تذکر خوبت. نام تصویر رو تغییر می دم تا دچار مصیبتی به نام ف..ر نشیم.
سلام. جالب بود. البته با دور زن مشاهده کردم. با تبادل لینک اگر موافق هستید بنده رو با خبر کنید. سپاش
هادی جان با اینکه دوستانی به من لطف داشته اند و لینک شبهای بی سحر رو به وبلاگ/وبسایتشون اضافه کرده اند من همیشه شرمنده ی دوستان بودم چون کار متقابلی رو انجام نداده ام چون سعیم بر این بوده که این وبلاگ فرم تخصصی اش رو حفظ کنه.
درود به شما
raeekaگرامی با سپاس از شما،خواستم بپرسم این تندیس ها در چه اندازه ای هستند؟
دقیقا یادم نمیاد. اگر پیدا کردم حتما در همین جا می نویسم آرش جان.
من سال هاست در باره ى هنر ساسانى تحقيق مى كنم به تازگى با صفحه ى شما آشنا شده ام ؛مطالب بسيار خوب،مستند و تازه اى در آن يافتم و از آنها استفاده كردم ؛دست مريزاد عالى است.
لازم آمد در أينجا ذكر خيرى از هم كلاسى دانشمندم زنده ياد «دكتر مسعود آذرنوش»كه أين مقاله را نوشته. بودند، داشته باشيم؛ روانش شاد